Gelecek Geldi: Ses Tonundan Depresyon Tespiti


Kanada’daki Alberta Üniversitesinden araştırmacılar, ses ipuçları yoluyla depresyonun tanımlanmasında kullanılabilecek teknolojiyi geliştirdi.
Hindistan dünyadaki en bunalımlı altıncı ülke konumunda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 56 milyon Hintli depresyon sorunu yaşarken, 38 milyonu aşkın kişide endişe-kaygı bozukluğundan şikayetçi.
Bu depresyon ve kaygı bozuklukları hastalıklarını ilk aşamalarda tespit etmek ve erken tanı koyabilmek için bilim adamları yepyeni bir teknoloji geliştirdi. Yapay Zeka kullanan bu teknoloji, sesinizi dinleyerek başta depresyon olmak üzere birçok hastalığın erken tanısını mümkün kılıyor.

Profesör Eleni Stroulia tarafından yapılan çalışma, sesimizin tınısının ruh halimiz hakkında bilgi içerdiğini ileri süren araştırmalara dayanıyor.
Profesör Eleni Stroulia’nın geliştirdiği teknoloji insan sesindeki tınıları kaydederek kendi data havuzuna kaydediyor ve böylece ne kadar çok insanın sesi kaydolursa elde edilen veriler o kadar çok güvenilir oluyor. Teknoloji sizi depresyondan kurtarmıyor belki ama sizden önce aynı rahatsızlıklara sahip olan insanların sesiyle sizin sesinizi kıyaslıyor ve böylece bir nevi erken uyarı sistemi gibi çalışıyor. Stroulia geliştirdiği uygulama hakkında şunları söylüyor.
“Kullanıcının telefonunda çalışan uygulama, zaman içerisinde depresyon gibi ruh halindeki göstergeleri tanıyacak ve izleyecektir. Telefonunuzda bir adım sayacınız olduğu gibi, sesinizi de temel alan bir depresyon göstergesine sahip olabilirsiniz.”
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon, intiharların ana sebebi.